People’s Business Rotterdam
Stel, je hebt om de een of andere reden een advocaat nodig. In je familie- of vriendenkring is geen advocaat te vinden en ook niemand die al eerder gebruik maakte van de diensten van een advocaat. Wat ga je dan doen?
De kans is groot dat je in dat geval via Google op zoek gaat naar een advocaat bij jou in de buurt.
In de praktijk komen mensen die een zoekopdracht uitvoeren in Google, maar zelden voorbij aan de eerste pagina. Dat geldt natuurlijk niet alleen voor een zoekopdracht naar een advocaat, maar voor alle soorten zoekopdrachten. Alleen wanneer je via de eerste pagina van Google niet direct vindt wat je zoekt, ga je door naar de volgende pagina.
De eerste pagina van Google
De eerste pagina van Google is voor veel bedrijven dan ook een zeer waardevolle positie om te verkrijgen. Je kunt het een beetje vergelijken met de beste locaties op de Coolsingel of de Lijnbaan in Rotterdam. Het bezoekersaantal is enorm en het aantal goede locaties is beperkt. Aandacht is in ieder geval verzekerd. Het is natuurlijk ook niet voor niets dat een beurs zoals ‘People’s Business Rotterdam’ midden in het centrum van Rotterdam wordt georganiseerd.
Wanneer je als ondernemer op zoek bent naar meer klanten, dan is de eerste pagina van Google daar een uitgelezen plek voor.
Lokale zoekopdrachten
Sinds 2011 heeft Google een aantal zeer ingrijpende wijzigingen aangebracht in de manier waarop zij de inhoud van jouw website beoordelen en vervolgens waarderen. Daarnaast heeft het enorme succes van de smartphone impact op de wijze waarop wij met z’n allen naar informatie zoeken.
Het gevolg daarvan is dat de informatie die Google op de eerste pagina weergeeft, onderhevig is aan constante veranderingen. Google legt daarbij steeds meer de nadruk op het geven van informatie die, mits voorhanden, lokaal gebonden is.
Bijna 20% van alle zoekacties die via Google worden gestart, zijn lokaal gebonden zoekacties. Met de miljarden zoekacties die Google dagelijks te verwerken krijgt, zijn dat enorme aantallen.
Zelfs bij algemene zoektermen zonder een specifieke plaats of regio, kunnen op de eerste pagina van Google lokale zoekresultaten weergegeven worden. Mits je Google toestemming hebt gegeven om je huidige locatie te gebruiken.
Ruim 90% is niet op de eerste pagina te vinden
Ik blijf even bij het voorbeeld van de advocaat, maar dat zou natuurlijk iedere onderneming kunnen zijn. Onlangs bezocht ik het People’s Business Rotterdam evenement. Daar waren minstens zeven advocatenkantoren aanwezig. Niet één van hen was op de eerste pagina te vinden.
Overigens gold dat niet alleen voor de advocaten. Ongeveer 90% van alle bedrijven die ik daar gesproken heb, stonden niet onder hun eigen categorie op de eerste pagina van Google.
Hoe kom je op de eerste pagina van Google?
Dat is zeker geen eenvoudige opgave. Hoe goed je ook je best doet om de omstandigheden te creëren waarin Google jouw bedrijf verkiest boven die van jouw directe concurrenten, er is geen enkele garantie dat je ook daadwerkelijk op de eerste pagina terecht zult komen. Zelfs de allergrootste experts op het gebied van zoekmachine-optimalisatie (SEO) en local marketing zullen en kunnen dat nooit garanderen.
Is het dan onmogelijk? Nee hoor, integendeel. Er is een ruim aanbod aan strategieën om een vermelding op de eerste pagina van Google te verdienen. Die kosten allemaal tijd en je zult er afhankelijk van je ambities budget voor moeten vrijmaken om je doelstellingen te verwezenlijken.
Maar het sleutelwoord hier is verdienen. Garanties bestaan er niet bij het optimaliseren van je website voor vindbaarheid in Google.
Handen uit de mouwen
Je kunt de eerste pagina van Google op dit moment (2017) in drie verschillende zones verdelen.
Zone B laat drie bedrijven zien zoals die op Google Maps te vinden zijn. Om hier terecht te komen is het noodzakelijk om in ieder geval je Google ‘Mijn bedrijf’-vermelding te claimen en te optimaliseren. Een sterke Local Marketing strategie zal je hierbij nog verder helpen.
Zone C is de zone waar de organische zoekresultaten worden vertoond. Om hier langdurig een vermelding te krijgen is het noodzakelijk om met je website aan de slag te gaan. Je zal, zowel inhoudelijk als technisch, je website moeten optimaliseren om een kans te maken op een vermelding op de eerste pagina in Google.
En mocht je nu denken dat jouw website nu al op de eerste pagina van Google staat, controleer dat dan eens op een andere computer dan die van jouzelf. De cookies van Google geven voorrang aan pagina’s die je al eens eerder hebt bezocht. Die resultaten zijn dus niet helemaal zuiver.
Zelf bezoek ik regelmatig een Apple Store of een winkel van een mobiele provider om op hun apparaten te googelen. Op die manier weet ik zeker dat mijn klanten daadwerkelijk goed te vinden zijn.
Verdient jouw bedrijf ook wel wat meer aandacht van Google?
Neem dan vandaag nog contact met mij op. Ik help je graag verder.