Websites en tompoucen?
Ik ben gek op tompoucen.
Om heel eerlijk te zijn ben ik ook gek op moorkoppen, Bossche bollen, slagroomgebak, hazelnootschuimgebakjes en de appeltaart van mijn moeder.
Maar een lekkere tompouce staat bij mij absoluut in de top drie van de allerlekkerste gebakjes.
Het is natuurlijk niet voor de hand liggend om websites en tompoucen met elkaar te vergelijken. Toch hebben websites en tompoucen in mijn ogen verrassend veel overeenkomsten.
Laat mij je meenemen in de wereld van websites en tompoucen.
De ene tompouce is de andere niet
Als je een liefhebber bent van tompoucen, of welk ander soort gebak dan ook, dan weet je precies waar je moet zijn voor het lekkerste gebakje. Je hebt jouw favoriet bij meerdere winkels uitgeprobeerd en je weet precies wat je bij iedere bakker kunt verwachten.
Zo ontdek je dat het ene gebakje lang niet het andere is, ondanks het feit dat ze er ongeveer allemaal hetzelfde uitzien.
Door de tijd heen bouw je voor jezelf een lijst op van criteria waaraan jouw ideale gebakje moet voldoen. Dat stelt je in staat om het ene gebakje te kunnen onderscheiden van het andere.
Websites en tompoucen zijn daarin niet anders. De ene website is echt de andere niet.
Een website is alleen niet iets dat je voor weinig geld kunt proeven om te ontdekken waarin de ene website verschilt van de andere. Dat maakt het vergelijken van het aanbod moeilijk.
Om te ontdekken waarin de ene website zich onderscheidt van de andere, raad ik je aan om ‘Je website roest meer dan je lief is’ en ‘5 eigenschappen waar je website in 2019 toch echt aan moet voldoen’ te lezen.
Kwaliteit van websites en tompoucen
Mijn ideale tompouce is de traditionele uitvoering van het gebakje. Twee lagen niet te dik bladerdeeg die nog een beetje knapperig zijn.
Tussen de twee lagen bladerdeeg zit een laag romige, gele banketbakkersroom die niet te koud of te warm mag zijn. Bovenop ligt een dun laagje zoete roze fondantglazuur, versierd met een licht zigzaggend, diagonaal streepje banketbakkersslagroom.
Het zijn juist de kleine details waarmee de beste tompoucen zich onderscheiden van de grote massa. Ook al moet je er misschien wat verder voor rijden en meer kosten voor maken, dat heb je er graag voor over.
Wat kan er fout gaan met een tompouce? Verrassend veel eigenlijk. Zelfs de lekkerste tompouce kan door te veel vocht in de lucht of de verkeerde temperatuur in rap tempo in kwaliteit achteruitgaan.
Er is niets zo vervelend als een tompouce waarvan de bovenste laag bladerdeeg zacht is geworden. Bladerdeeg hoort knapperig te zijn, zodat je bij het eten van de tompouce makkelijk een gebaksvorkje kan gebruiken. Bovendien is slap bladerdeeg een stuk minder lekker.
De hele beleving van het eten van de perfecte tompouce kan alleen al door slap bladerdeeg bedorven worden.
Ook hier kun je weer overeenkomsten vinden tussen websites en tompoucen.
Hoe mooi en inhoudelijk sterk jouw website ook is, wanneer jouw website niet geoptimaliseerd is om snel te laden, loopt een bezoek aan je website al snel uit op een teleurstellende ervaring.
De kleinste details kunnen ervoor zorgen dat jouw website langzaam en stroperig wordt.
Dat te grote fotobestanden je website langzaam maken, is algemeen bekend.
Veel minder bekend is dat de kwaliteit van de verbindingskabel die de serverruimte verlaat waar jouw website wordt gehost, van invloed is op de snelheid van laden.
Zo is er een hele waslijst aan kleine details waarin websites onderling van elkaar kunnen verschillen. Kleine verschillen die impact kunnen hebben op de gebruikerservaring van je bezoekers en hoe Google naar jouw website kijkt.
Hou daar rekening mee wanneer jouw website aan vernieuwing toe is. Zeker wanneer je op zoek bent naar een goede website voor ondernemers.
Je ziet het misschien niet aan de buitenkant, maar net als bij tompoucen is de ene website de andere niet.